1159 River Avenue

  • Neighborhood

    Concourse, Bronx
  • Use

    Mixed-Use Building with Supportive Housing
  • Clients

    • Community Access
    • MADD Equities
  • Status

    In Progress
  • Budget

    $62 Million
  • Size

    240,000 sq. ft.

Overview

1159 River Avenue is a new 245-unit, 19-story mixed-use building with a 20,000sf commercial space at the ground floor and supportive housing above. The building is located a few blocks north of Yankee Stadium in the Concourse section of the Bronx.   Urban Quotient is the design architect for the project, responsible for the overall building design as well as the interior fit-out of the residential amenity spaces and supportive housing office spaces. 

Evening View from Mullaly Park

One of the defining site characteristics is the elevated rail carrying the 4 train that runs in front of the site. The other is the proximity to Mulally Park to the south. Each of these characteristics play major roles in the building design and massing.

The base of the building is 24’ high along the entire street frontage beneath the elevated rail. Above that, the building sets back significantly, as much as 30’, to push the residential units as far away from the elevated railway as possible. 

 

To take advantage of the southern exposure and the views and towards Manhattan, the “back” of the building becomes the front with the main residential terrace facing that direction. To further emphasize this orientation, double-height lounges are provided on every other floor of the residential tower, placed on the south-western corner of the building. 

To mitigate the height of the building, careful attention was given to the massing and facade design. In the lower portion of the building, three different window modules and different textures of fiber-cement rainscreen panel are used to create a mosaic pattern. This pattern was generated by breaking up continuous joint lines in both the vertical and horizontal directions. This allows the eye to move along the façade without having either the vertical scale or the horizontal scale overwhelm the senses – breaking down the building scale. Above the mosaic pattern, the building sets back for the final four floors where a more regular pattern provides a background and caps off the building.

In the lower portion of the building, three different window modules and different textures of fiber-cement rainscreen panel are used to create a mosaic pattern.

The form of the ceiling system is an echo of the double-height lounge massing in the tower above. The ceiling also acts as a pathway marker from the entry to the elevators. At the second floor amenity space, this wood detailing is picked up in the hallway niches and the ceiling design of the corridor.

Art Gallery and seating niches in the amenity floor corridor spaces


Double-height lounge interiors connecting two floors of housing together


Grocery or Food Service Establishment at the Ground Floor


Street-Facing Terrace along River from the 167th Street Subway platform